All on 4 ve all on 6, implant uygulamalarında kullanılan tekniklerdir. İmplant ise diş eksikliği durumunda bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılan bir işlemdir. Herhangi bir nedenle diş kaybı yaşayan hastalarda kemik kaybı olabiliyor. Bu durum hastaların hareketli protezlerde çeşitli problemler yaşamasına yol açıyor. Bazı hastalar ise sabit protez diş kullanımına sıcak bakmıyor. İşte bu gibi durumlarda devreye all on four ve all on six tekniği giriyor. İmplant uygulamasında protezin sabitlenmesini içeren teknikler, hastaların yaşadıkları çok sayıda problemi ortadan kaldırabiliyor.

All on 4 ve all on 6 tekniğinde hastanın çene kemiklerinin durumuna bağlı olarak 4 adet ya da 6 adet implant uygulaması gerçekleştiriliyor. İmplantlar sayesinde protez sabit bir form kazanıyor ve bu da hastaların protez dişleri kullanımı sırasında bir konfor yaratıyor. Protez dişlerin düşmesi, çıkması, gülme ve konuşma sırasında protezlerin hareket etmesi gibi endişeler de ortadan kalkıyor. Bu açıdan bakıldığında söz konusu tekniklerin hastaları psikolojik olarak da rahatlatıyor. Geçici protezlerin işlem gününde hastaya uygulanması mümkün olduğundan uygulamalardan faydalanırken estetik açıdan yaşanabilecek dişsiz görünümü endişesi de ortadan kalkıyor.

All On Four Ve All On Six Teknikleri Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Öncelikle All on 4 ve all on 6 tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın implant uygulamasına uygun olması gerekir. İmplanta engel teşkil edebilecek bir durumun mevcut olması halinde bu tekniğin uygulanması mümkün olmuyor. Bununla birlikte hastaların tüm dişlerini kaybetmiş olması da gerekir. Tüm dişlerde tedavi edilemeyecek problemlerin ya da hasarların mevcut olması, çevredeki kemik desteğinin de kaybedilmiş olması durumunda uygulanabilir.

Bu hastalarda diş çekimi işleminin gerçekleştirildiği seansta implant uygulamasının da yapılması mümkündür. Böylelikle hastaların yeniden kliniğe gelmesi gerekmez. Ancak bu konuda kritik bir unsurdan da söz etmek gerekiyor. Hastalar çok sayıda implant uygulamasının yapılmasını istemeyebilir. Ayrıca çene hattının arka kısmında önemli seviyede bir kemik kaybı meydana gelmiş de olabilir. Böyle bir tablo söz konusu olduğunda ek tedavilerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulur. Ancak devreye all on 4 ve all on 6 teknikleri girdiğinde ek tedavi olmadan sabit protez diş uygulaması gerçekleştirilebilir.

All On Four Ve All On Six Tekniklerinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Bu tekniklerin sağladığı en önemli avantaj, tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalar için aynı gün sabit protez yapılmasına olanak tanımasıdır. Bu sayede dişlerin estetik ve işlevsel özellikleri hasta tarafından yeniden kazanılmış olur. Hastalar eksik diş sorunu nedeniyle konuşma ve beslenme gibi konularda yaşadıkları sorundan da kısa zamanda kurtulabilirler. Protez dişler tamamen kişiye özel olarak hazırlandığından estetik açıdan da bir kaygı duymaları gerekmez.

Kişiye özel protezlerin hazırlanması nedeniyle söz konusu teknik, gülüş tasarımı uygulamalarına da dahil edilebiliyor. Gülüş hattının düzenlenmesi gerektiğinde en ideal tekniklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada all four 4 ve all on six işlemlerinden sonra ağrı çoğunlukla olmaz. Ödem de meydana gelmez ve bu da hastaların konforu bakımından önemlidir. Ödem ve ağrı çok az sayıda hastanın yaşadığı şikayetler oluyor ve bu da minimal düzeyde yaşanıyor. Bu durumda diş hekiminin önerdiği ilaçlar kullanılabilir ve yaşanan hafif ağrının kontrol altına alınması sağlanabilir. Son olarak temizliğinin ve bakımının da gayet kolay bir şekilde yapıldığını, spesifik temizlik ve bakım işlemlerine gerek duyulmadığını da belirtelim.

All On Four ve All On Six Süreçlerinde Hastaları Neler Bekliyor?

İlk seansta klinik muayene yapılması ve aynı zamanda radyografik incelemenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Hasta farkında olmasa da diş çürükleri ya da diş eti rahatsızlıkları gibi bazı sorunlar mevcut olabilir. Bu durumda söz konusu teknik uygulanmadan önce bu problemlerin giderilmesi gerekir. Bununla birlikte implant uygulamasının yapılabilmesi için diş eti ve kemik dokularının ayrı olarak incelenmesi gerekecektir. Çünkü diş etlerinin ve kemik yoğunluğunun implant için uygun olması şartı aranır.

Kemik dokusunun yeterli olmaması durumunda ek tedavi seçenekleri değerlendirilebiliyor. Bu tedaviler kemik yoğunluğunun güçlendirilmesi için kemik ilavesi ya da kemik tozu uygulamalarıdır. Ancak ek tedavilerin uygulanmasının hemen ardından all on 4 ve all on 6 işlemi yapılamaz. Bu durumda ek tedavinin başarıya ulaşması için 4 ay ile 6 ay arasında bir süre beklemek gerekir. Sonrasında şayet kemik ideal kaliteye ulaşmışsa bu tekniklerin gerçekleştirilmesi sağlanabilir.

İşlem için tüm koşullar uygunsa hemen ölçü alınması aşamasına geçilebilir. Ölçü alınması, geçici protezlerin hazırlanması için de ihtiyaç duyulan bir aşamadır. Elbette hastaları bekleyen aşamalardan biri de bilgisayarlı tomografidir. Bu görüntüleme yöntemi ile çene kemiklerinin ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmesi sağlanır. Tomografi görüntüsü üzerinden de ayrıntılı ölçümler yapılabilir. Aynı zamanda implantın uygulanacağı yer de belirlenir.

Eğer diş çekiminin yapılması gerekiyorsa tedaviye başlandığında bu işlem de gerçekleştirilebilir. Sonrasında hastanın ihtiyacına bağlı olarak 4 ya da 6 adet implant yerleştirilir. Bu uygulamanın lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini, hastaların herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesinin mümkün olmadığını ekleyelim. Şayet anksiyetesi olan ya da kokkru düzeyi çok yüksek seviyelere ulaşmış olan bir hasta için işlem yapılacaksa sedasyon anestezi gibi yöntemler de tercih edilebilir.

İmplant uygulamasının yapıldığı seansta geçici diş protezleri de sabitlenir. Böylelikle asıl protezler kullanılmaya başlanmadan önceki dönemi de hastalar konforlu bir şekilde geçirebilir. Daimi protezler hazır hale geldiğinde geçici olanlar çıkarılır ve aynı seansta daimi olanlar takılır.

All On Four Ve All On Six İşlemlerinden Sonra Yaşananlar

Bu uygulamadan faydalanmak isteyenler işlem sonrasında kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini de merak ediyor. Az önce de değindiğimiz gibi ağrı ve ödem şikayeti olan hasta sayısı azdır. Bu nedenle iş hayatından ya da sosyal yaşantıdan uzak kalmak gerekmez. Ağrı, ödem, morluk gibi endişeler yaşamadan bu uygulamadan faydalanabilirsiniz. Sabit protezler hazırlanana kadar geçici diş protezleri kullanılıyor ve bu nedenle dişsizlik nedeniyle yaşanabilecek olası sıkıntılar da ortadan kaldırılıyor.

Sadece hastaların geçici protezlere yük bindirme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Bunun için de çok sert ya da yapışkan yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olunması, kabuklu kuruyemişlerin kabukları dişlerle kırılmamalıdır. Ağız ve diş temizliğine, bakımına maksimum düzeyde dikkat edilmesi de önem taşıyan hususlar arasında yer alıyor. Dişlerin fırçalanması ve diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi ihmal edilmemelidir.

All On Four Ve All On Six Sonrası Ağız Hijyenine Dikkat!

Yapılan pek çok araştırma, koşulların uygun olması durumunda hastalar için en konforlu seçeneklerden birinin all on four ve all on six teknikleri olduğunu gösteriyor. Elbette sorunsuz bir kullanım ömrü sunabilmesi için kemik ile implant arasındaki bağlantının çok iyi sağlanmış olması gerekiyor. Aynı zamanda kullanım ömründe ağız hijyenine ne derecede dikkat edildiği de önemlidir. Çünkü olası bir enfeksiyon durumunda implantlar kaybedilebilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için ağız ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılması konusuna daha fazla önem verilmelidir.