Dişlerde meydana gelen sararmalar, renklenmeler oldukça rahatsızlık vericidir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemlerden biri de ofis tipi diş beyazlatma işlemidir. Dişlerin mine bölümünde oluşan organik ya da inorganik maddelerin temizlenmesi şeklinde açıklanabilecek olan bu yöntem, dişlere yeniden beyaz bir görünüm kazandırmayı hedefler. Dişlerin yeniden beyazlaması ise oksidasyon – redüksiyon tepkimesi ile elde edilen bir sonuçtur. Çünkü bu yöntemde kullanılan maddeler oksijenin açığa çıkmasını sağlayarak lekelere ve sararmalara neden olan substanslar ile yer değiştiriyor. Böylelikle temiz ve doğal bir diş görünümü elde ediliyor.

Dişlerde Sararma Ve Renklenme Neden Olur?

Dişlerde renklenme ve sararma ise pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Çay ve kahve tüketimi, tütün ürünleri kullanımı, asitli içeceklerin tüketilmesi ve diş temizliğinin ihmal edilmesi başlıca nedenlerdir. Küçük yaşlarda yoğun bir şekilde antibiyotik kullanımına bağlı olarak da bu sorun ortaya çıkabilir. Dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmemesi ise başlı başına bir neden olabiliyor. Ancak artık daha temiz görünen ve beyaz dişlere sahip olmak mümkün!

Dişlerdeki sararmaları ortadan kaldırmakla birlikte diş renginin birkaç ton açılmasını da ağlayabilen diş beyazlatma yöntemlerinden rahatlıkla faydalanılabilir. Ayrıca diş beyazlatma sadece bir defa yapılan bir işlem olmak zorunda değildir. Tekrarlanabilir ve böylelikle doğal diş beyazlığı görünümü korunabilir. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi 3 yılda bir yapılabiliyor. Bu sayede elde edilen görünümün korunması da sağlanıyor.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yani bleaching işleminde 2 farklı metot bulunuyor. Kısa zamanda etkin bir netice görmek isteyenlerin tercihi ise ofis tipi diş beyazlatma işlemidir. Hangi yöntem tercih edilmiş olursa olsun bir diş hekimi kontrolünde uygulanması gerektiğinin altını çizmeliyiz.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

2 ya da 3 seans halinde uygulanan ofis tipi diş beyazlatma yönteminde ender durumlarda tek seansta da başarı elde edilebilir. Ancak bu işlemin yapılmasından önce eğer mevcutsa diş taşlarının temizlenmesi önerilir. Bu durumda daha başarılı bir sonuç alınması mümkün olacaktır. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından diş rengi tonu seçilebiliyor. Ardından diş etlerini koruyan bir materyal diş etlerine sürülüyor.

Dişlerde beyazlama etkisi yaratacak olan jelin sürülmesinin ardından bu jelin aktif hale gelmesi sağlanıyor. Jelin aktifleşmesinde de ışınlar kullanılıyor. Bir süre beklenmesinin ardından jel siliniyor ve böylelikle uygulama tamamlanmış oluyor. İşlemden birkaç gün sonrasında uygulamanın etkisinin daha net bir şekilde görünmesi mümkündür.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi olarak adlandırılan diş beyazlatma yönteminin de yine diş hekiminin kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olduğunu unutmamalısınız. Bu yöntemde öncelikle hastanın ağız ve diş muayenesi yapılır ve sonrasında bazı ölçüler alınır. Ölçü alınmasının nedeni ise bu ölçülere uygun bir diş plağının hazırlanmasıdır. Plak, dişlere geçecek bir tasarıma sahip oluyor. Şeffaf yapıda olmakla birlikte hasta tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor. Evde hasta tarafından plağa diş beyazlatma jeli sürülür ve aparat dişlere takılır. Bu işlem evde yapılabiliyor. Sonucu görmek için birkaç hafta beklenmesi gerektiğini de belirtmeliyiz. Uygulamanın hemen ardından sonuç belli olmaz.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Kimlere Yapılabilir?

Hastaların ofis tipi diş beyazlatma işleminden faydalanabilmesi için ağız içerisinde bazı sorunların olmaması koşulu aranır. Kimlerin ofis tipi diş beyazlatma işleminden faydalanamayacağı sorusunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz. Aşağıda sıraladığımız listedeki durumları yaşamayan herkes bu uygulamadan rahatlıkla istifade edebilir.

  • Dişlerinde ileri düzeyde aşınma meydana gelmiş olanlar
  • Diş minesini ya da dentin bölgesini etkileyen yapısal diş problemleri olanlar
  • Dişlerinde aşırı seviyede tetrasiklin renklenmesi olanlar
  • Hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit adlı maddelere alerjisi olanlar
  • İleri düzeyde diş eti çekilmesi sorunu yaşayanlar
  • Diş kökleri yüksek oranda açığa çıkmış olanlar

Hastalarda bu sorunların olup olmadığı mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilir. Eğer diş beyazlatmaya engel bir duruma rastlanmazsa uygulama yapılabilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi klinik ortamda diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Dişlerde çok hafif düzeyde bir sararma ya da lekelenme varsa sadece tek bir seans uygulama ile başarılı bir sonuç alınabiliyor. Ancak lekelenmelerin daha fazla olması durumunda 2 ya da 3 seans uygulama yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Dişlerde mavi-gri lekelenmeler olduğunda daha fazla sayıda seansa ihtiyaç duyulabileceğini de ekleyelim.

Bu işlemlerin herhangi bir acı ya da ağrıya neden olmadığını da belirtmeliyiz. Dişlere ya da diş etlerine cerrahi bir müdahale yapılmadığından acı duyma gibi konularda endişe yaşanmasına gerek olmaz. İşlemde öncelikle diş yanak ekartörü takılır. Dil tutucunun da yerleştirilmesinin ardından diş diplerinde bulunan yumuşak dokulara rezin bariyer uygulaması yapılır. Bu bariyer her çeneye toplamda 20 saniye olmak kaydıyla özel ışık tutulur ve sertleşmesi sağlanır. Sonrasında ise dişlerde beyazlama etkisi yaratacak olan jel sürülür. Jelin diş yüzeyinde yaklaşık olarak 20 dakika kalması gerekir. Sonrasında gerekli temizlik yapılır ve işlem de sonlandırılır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?

Hastaların diş beyazlatma işlemi için uzun bir süre ayırmaları gerekmiyor. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi 20 dakika sürebileceği gibi bu süre 50 dakikaya kadar uzayabilir. Her hastada uygulama süresi aynı olmayabilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden faydalanmak isteyen hastalar, iş hayatına ara vermek zorunda da değildir. Öğle arasında dahi bu işlemden faydalanan ve sonrasında işe geri dönen çok sayıda kişi bulunuyor. Özellikle acı ya da sızı yapmıyor olması nedeniyle güvenle tercih edilebilecek işlemlerden biridir. Sadece bazı hastalarda hafif hassasiyet yapabilir. Ancak bu da günlük hayatı ya da iş hayatını etkileyecek düzeyde değildir.

Diş Beyazlatma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlemden faydalananların ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi son derece önemlidir. Özellikle kısa bir süre boyunca bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması önerilir. Dişlerde renklenmeye neden olabilen bu gıdalara şu örnekleri verebiliriz:

  • Çay ve kahve
  • Kırmızı şarap
  • Vişne ve vişne suyu
  • Tütün ürünleri
  • Gıda boyası içeren tüm yiyecek ve içecekler

Eğer diş hekiminin önerilerine dikkat edilirse bu işlemin etkisi birkaç yıl sürebilir ve dolayısıyla birkaç yıl boyunca beyaz, temiz görünen dişlere sahip olunabilir. Ancak bu süre her hastada aynı olmaz. Tüketilen gıdalar, tütün ürünlerinin kullanılıp kullanılmadığı, diş temizliğinin düzenli yapılıp yapılmadığı gibi hususlar ‘dişlerdeki beyazlık ne kadar süre kalır’ sorusunun yanıtının değişmesine neden olur.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?

Ofis tipi diş beyazlatma işleminin diş hekimi kontrolünde ve doğru şekilde yapılması durumunda hiçbir zararı yoktur. Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de dolguya zarar verip vermediği oluyor. Bu işlem dolgulara, diş kaplamalara da bir zarar vermez. Eksik diş sorunu olan hastaların da ofis tipi diş beyazlatmadan faydalanabileceğini belirtelim.

Bleaching işlemi, çok sayıda kişinin daha özgüvenli olmasını da sağlıyor. Dişlerindeki lekeler nedeniyle gülümsemek istemeyen ve bu konuda özgüven sorunu yaşayanlar, beyaz ve temiz görünen dişlere sahip olduklarında yaşadıkları tüm bu sıkıntılardan da arınmış oluyor.