Diş kaplama ve köprüler, gerçek bir diş görünümü sunan sabit protez çeşitlerinden biridir. Dişlerde kırılma olması, derin çürükler meydana gelmesi ve dolgunun uygulanamıyor olması gibi durumlarda devreye diş kaplamalar ve köprüler giriyor. Aynı zamanda son yıllarda daha fazla ilgi gören gülüş tasarımı çalışmalarında da porselen kaplama ve köprülerden sıklıkla faydalanıldığını, daha estetik bir diş görünümü elde edildiğini belirtmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında diş kaplama ve köprüler sadece dişlere yeniden fonksiyonunu kazandırmak amacıyla değil estetik amaçlarla da tercih edilen uygulamalardan biridir.

Diş kaplamaların bir diğer özelliği de dişi sararak olası dış etkenlerden koruyor olmasıdır.  Ancak bu uygulamanın yapılabilmesi için öncelikle dişin kaplamaya hazırlanması gerekir. Hangi diş kaplama yönteminin tercih edildiğine bağlı olarak dişlerin bir miktar inceltilmesi de gerekebilir.

Porselen Kaplama Ve Köprü Süreci Nasıl İşler?

Öncelikle hastanın ağız içi muayenesinin yapılması ve diş çürüğü, diş eti hastalıklar gibi problemlerin olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Görüntüleme tetkiklerinden da faydalanılır. Çeşitli ölçüler alınarak diş kaplamaların özel laboratuvar ortamında hazırlanması sağlanır. Hazırlanan kaplamalar dişe uygulanır ve hastayı rahatsız eden bir durumun olup olmadığı belirlenir. Ardından diş kaplamalar dişe kalıcı olarak uygulanır. Bu süreçte hastaları ciddi düzeyde rahatsız edecek bir durumun yaşanmadığını, diş kaplamaların acı ya da ağrıya neden olmadığını belirtmeliyiz. Porselen diş kaplamadan faydalanmak isteyenler gayet konforlu bir süreçte bu işlemin tamamlanmasını sağlayabilir.

Diş Kaplamaların Dayanıklılık Süresi Nedir?

Hangi diş kaplama yönteminin tercih edildiğine bağlı olarak bu süre değişmekle birlikte çoğunlukla 5 yıl ile 15 yıl arasında bir zamandan söz edebiliriz. Elbette kaplamaların kullanım süresi boyunca ne kadar aşınmaya ve yıpranmaya maruz kaldığı da kullanım ömründe belirleyici bir husus oluyor. Ağız hijyenine dikkat edenler ve kaplamaları aşınmaya karşı koruyanlar için bu süre zaman uzundur.

Porselen Diş Kaplamalar ve Kuronlar

Porselen materyalin kullanıldığı diş kaplamalar kendi içerisinde iki farklı grupta ele alınır. Bunlar;

Metal – Porselen Kaplamalar

Dış katmanı porselen olan alt katmanı da metal (krom – kobalt) olan diş kaplama seçeneğidir.

Zirkonyum – Porselen Kaplamalar

Dış katmanı porselen, alt katmanı ise zirkonyum olan diş kaplama metodudur. Bu yöntemde kuronların daha hafif olması, yarı saydam olması, biyouyumluluğu ön plana çıkar. Antialerjenik bir yapıdadır ve bu nedenle vücudun alerjik reaksiyon göstermesine neden olmaz. Yarı saydam olması ise daha estetik bir görünüm sergilemesini sağlar.

Bilindiği gibi özellikle estetik diş hekimliği alanında meral içeren porselenlerin kullanım yoğunluğu gün geçtikçe azalıyor. Hem daha estetik olan hem de daha sağlıklı olduğu düşünülen zirkonyum esaslı porselenler daha fazla tercih edilmeye başlandı. Özellikle zirkonyum porselen kaplamaların sağladığı avantajların son derece önemli olduğuna da vurgu yapmak gerekir.

Zirkonyum porselen kaplamalar sadece ön dişlerde değil arka dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü bu kaplamalar ön dişlerde kullanılabilecek kadar estetik ve doğal bir görünüm sunar. Aynı zamanda arka dişlerde kullanılabilecek kadar da dayanıklıdır. Zirkonyum alt yapılı olan porselen diş kaplamaların mekanik direnci oldukça yüksektir. Diş eti sorunlarına neden olmaması kadar ışık geçirgenliğinin yüksek olması da zirkonyum alt yapılı porselen diş kaplamaların sıklıkla tercih edilmesinde etkilidir. Çünkü diş kaplamanın ışık geçirgenliğinin yüksek olması, tıpkı gerçek dişler kadar doğal bir görünüm sergilemesini de beraberinde getirir.

Tüm bunlarla birlikte kuron ve kaplama uygulanan dişlerin tüm diş fonksiyonlarına sahip olması da önemlidir. Zirkonyum üzerine porselen materyal konularak hazırlanan kuronlar ve köprüler CERCON olarak adlandırılır. Bu kaplamalar 900 Mpa dirence sahiptir. Porselen köprüler, işlerin estetik ve işlevsel açıdan restore edilmesi olarak özetlenebilir. Daha estetik dişlere sahip olmak istersen, dişin işlev kaybına uğraması gerekmez. Dayanıklılık ve direnç açısından beklenen seviyede olan diş kaplamaları kullanıldığında dişin işlevlerinde bir kayıp olmadan da daha güzel görünen dişlere sahip olunabilir.

Porselen Köprü Ne Zaman Uygulanır?

Hastada bir ya da birden fazla diş eksikliği olması durumunda komşu dişlerden destek alınarak aradaki boşlukların doldurulması sağlanır. Eksik dişin meydana getirdiği boşluğun kapatılması için iki yan kısımda bulunan dişler kuronlarla kaplanır. Boşluğun kapatılması için de protez diş kullanılır. Protez yani yapay diş bu iki dişin arasına yerleştirilir. Yapay diş de hastaya özel olarak hazırlandığından dışarıdan bakıldığında protez diş olduğunun anlaşılması zordur. Çünkü gayet doğal bir görünüm sergiler. Porselen diş kaplama ile porselen köprü birbirine karıştırılmamalıdır.

Metal Destekli Kuronla Zirkonyum Destekli Kuron Arasında Ne Fark Var?

Metal destekli kuron ve zirkonyum destekli kuron uygulamalarında dişte kesilmesi gereken oran aynıdır. Ancak metal destekli korunların alt yapısı gri renkte bir metal materyalden oluşur. Bu materyalin direnci, zirkonyuma nazaran daha fazladır fakat estetik anlamda da zirkonyum kaplamanın gerisindedir. Çünkü zamanla özellikle de ince bir diş eti yapısına sahip olan kişilerde gri renkte bir yansıma yapabilir. Oysa zirkonyum kuronlarda bu yansıma olmaz. Nedeni ise beyaz renkte bir alaşım materyalin kullanılıyor olmasıdır. Hem metal destekli hem de zirkonyum destekli kuronlarda, üst kaplama olarak aynı malzeme yani porselen malzeme kullanılır.

Porselen Kuron Öncesinde Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

Halk arasında kuron uygulamasından önce dişe mutlaka kanal tedavisinin yapılması gerektiği inancı var. Oysa her dişe bu tedavinin yapılması gerekmez. Bir başka deyişle kuron yapılacak olması, öncesinde kanal tedavisinin uygulanmasını zorunlu kılmaz. Sadece ihtiyaç duyulması, diş çürüklerinin ilerlemiş olması gibi durumlarda dişe kanal tedavisinin uygulandığını belirtmeliyiz. Dişte çok geniş bir çürük olması, çürükten kaynaklı olarak sinir ve damar zedelenmelerinin meydana gelmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda kanal tedavisi devreye girebilir. Sonuç olarak kuron, kanal tedavisini mutlaka gerektiren bir işlem değildir.

Uygulama Ne Kadar Sürer?

Kuron ve köprünün takılması için hastaların iki randevuya gelmeleri gerekir. İlk randevuda muayene, ölçü alınması gibi işlemler gerçekleştirilir. Kullanılacak malzemeler hastaya özel olarak hazırlanır ve sonraki randevuda da işlem tamamlanır. En sık merak edilen hususlardan biri de seansların ne kadar sürdüğü yani hastaların her randevuya ne kadar süre ayırması gerektiği oluyor. Bu süre de her hastada aynı olmaz. Kaç adet dişe işlem yapılacağına bağlı olarak değişir. Ancak çoğunlukla 1 saat ile 2 saat gibi bir süre içerisinde seansın tamamlandığını belirtebiliriz. Bu konuda diş hekiminizden daha net bilgiler alabilirsiniz.

Diş Kaplamalar Özel Bir Bakım Gerektirir Mi?

Elbette diş kaplamaların uygulanması, kişinin ağız ve diş sağlığını ihmal edeceği anlamına gelmiyor. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ile diş aralarının yiyecek artıklarından arındırılması son derece önemlidir. Hem diğer dişlerin ve diş etlerinin korunması, hem de diş kaplamaların zarar görmemesi için ağız ve diş temizliğinin muntazam bir biçimde yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca hastaların rutin diş kontrollerini de aksatmamaları gerekir. Bunun dışında sadece diş kaplamalara özel, spesifik bir bakım işlemi yapılması gerekmiyor. Kaplama uygulanan dişler de diğer dişler ile aynı temizlik ve bakımdan geçmelidir.