Eksik diş problemi bulunan hastalar beslenme, konuşma gibi durumlarda çeşitli sorunlar yaşayabilir. Aynı zamanda diş eksikliği, estetik anlamda da kişiyi rahatsız edebilen durumlardan biridir. Bu sorunu ortadan kaldıran ise implant uygulamaları oluyor. Kişinin yaşam kalitesinde önemli bir yer tutan implant uygulamaları farklı teknikler ve farklı materyaller ile gerçekleştirilebiliyor. İmplantlardan destek alınarak yapılan protezler ise implant destekli protez adını taşıyor.

İmplant Destekli Protezlerin Avantajları Neler?

Bu protezlerin en önemli avantajı, eksik dişten kaynaklanan özgüven sorunlarını gideriyor olmasıdır. Diş eksikliğinden kaynaklanan boşluğun görüleceği endişesi, kişilerin toplum içerisinde konuşmama, gülmeme gibi davranışlar sergilemesine neden olabiliyor. Bu nedenle eksik diş sorununun ortadan kaldırılması, psikolojik açıdan da önem taşıyor. Bunun dışında implant destekli protezlerin sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş eksikliğinden kaynaklanan diş kemiğinde erime olmasını önler.
  • Estetik ve doğal bir görünüm sergiler.
  • İmplanttan destek alınıyor olması, dişin çiğneme gücünün daha fazla olmasını sağlar.
  • Temizliği ve bakımı gayet kolaydır.
  • Dişlerde eksik dişten kaynaklanan çapraşık dizilim oluşmasını önler.
  • Ağız ile uyumu gayet kolaydır.

İmplant Destekli Protezler Kaça Ayrılır?

Teknik anlamda implant destekli protezlerin iki farklı kategoride ele alındığını belirtmeliyiz. Bunlar;

  1. Sabit implant üstü protezler
  2. Hareketli implant üstü protezler

Sabit İmplant Üstü Protezler

Sabit olan implant üstü protezlerin hastalar tarafından daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu protezler çıkarılamıyor ve hem tek diş eksikliğinde hem de birkaç dişin eksik olması durumunda uygulanabiliyor. Tam dişsizlik söz konusu olduğunda da sabit olan diş protezlerinin tercih edilebileceğini belirtmeliyiz. Ancak her hastada bu durum mümkün olmayabilir ve bu nedenle tam dişsizlik durumunda bazı koşulların mevcut olması gerekir. Sabit implant üstü protezler de kendi içerisinde 2 farklı gruba ayrılır.

Simante (Yapıştırılan) Sabit Protezler

Simante olarak adlandırılan bu protez türü, vidalanan dayanağın üzerine protez dişin yapıştırılması şeklinde uygulanır. Diş üzerine yapılan kuron-köprü benzeri bir tekniğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hasta tarafından çıkarılması mümkün olmaz. Bu nedenle hastalar düşmesi gibi endişeler yaşamadan kullanabilirler. Yapıştırma aşamasında özel materyaller kullanılır. Yapıştırıcı olarak kullanılan malzemenin sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Simante sabit protezlerde farklı materyaller kullanılabilir. Metal destekli porselen kuronlar, zirkonyum destekli porselen kuronlar sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda monolitik zirkonyum ya da BioHPP altyapılı kompozit de uygulanabilir.

Hibrid (Vidalanan) Sabit Protezler

Hibrid olarak kategorize edilen sabit protezler ise vidalanan protezlerdir. Bu protezler de sabitlenmiş olması nedeniyle hasta tarafından çıkarılamaz. Ancak simante tipinden farklı olarak diş hekimi tarafından kolaylıkla çıkarılabilir ve yeniden takılabilir yapıdadırlar. Aynı zamanda kırılmaları gibi çeşitli sorunlar yaşandığında çıkarılmaları ve onarılmaları da mümkün olur. Bu implant destekli protezlerin yapımında da farklı materyaller kullanılabilir.

Hareketli İmplant Üstü Protezler

Hareketli implant üstü protezler, impalntların yanı sıra damaklardan da destek alarak kullanılabiliyor. Kişinin istediği zaman kolaylıkla çıkarması mümkün oluyor ve yeniden hasta tarafından takılabiliyor. Kemik dokusunun zayıf olması durumunda sabit yerine hareketli implant üstü protezlerin kullanıldığını belirtebiliriz. Hareketli olan bu türde protezlerin farklı tutuculardan destek alması sağlanır. Ataşmanlar yani tutucular locator, topuz, teleskop gibi farklı adlara sahiptir.

Hastalarda mevcut sorunu gidermek için hangi tekniğin tercih edileceğine diş hekimi tarafından karar verilmelidir. Kaç adet eksik dişin olduğu, hastanın çene kemiği dokusunun yapısı, kalınlığı, hastanın beklentileri, ihtiyaçları gibi pek çok husus dikkate alınarak bir karar verilir. Ancak kimi zaman hastanın istekleri ile çene kemiği dokusu örtüşmeyebiliyor. Çene kemiğinde sabit implant uygulaması için yeterli kalınlık olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda diş hekiminin önerilerinin dikkate alınması daha doğru olacaktır.

Tam Dişsizlik Durumunda İmplant Yaptırılabilir Mi?

Hastanın ağzında hiç diş olmaması durumunda da implant tedavisinden faydalanılabilir. Ancak çene kemiğinin yeterli kalınlıkta olması koşulunun bulunduğunu da belirtmeliyiz. Kemik dokusunu destekleyen yöntemler de mevcut. Bu yöntemler tam dişsizlik sorunu yaşayan her hastada istenen kemik yoğunluğunu elde etmeyi sağlamayabilir. Bu nedenle kemik dokusunun durumu büyük önem taşır. Tam dişsizlik sorunu yaşayan hastalar için alt çenede en az 4 – 6 adet implant, üst çene için de en az 6 – 8 adet implant uygulanması gerekir.

İmplant Destekli Protezler Özel Bir Bakım Gerektirir Mi?

Sabit ya da hareketli implant destekli protez uygulamasından faydalananların ağız ve diş temizliğine maksimum düzeyde dikkat etmesi gerekir. Mutlaka dişlerin günde 2 defa fırçalanması, diş aralarının ve diş ile diş etinin buluştuğu bölgelerin diş ipi ile temizlenmesi gerekir. Bu sayede ağız hijyeninin korunması da mümkün olacaktır. Hareketli protez kullananların ise günde 2 defa protezlerini çıkararak temizlemesi ve gece de çıkarmaları gerekiyor.

Hareketli protez dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda dikkatli olunmalı, diş hekiminin önerilerine uyulmalıdır. Elbette implant çevresinin de her gün periyodik olarak temizlenmesi önem taşıyor. Sabit ya da hareketli implant üstü protez işleminden faydalananların düzenli olarak diş kontrollerini aksatmamaları önemlidir.

Haraketli İmplant Destekli Diş Protezlerinin Kullanımı

Tahmin edilebileceği gibi hareketli implant destekli diş protezlerinin kullanımına alışmak biraz daha zaman alabilir. Bu konuda sabırlı olunması, endişeden uzak durulması önemlidir. Hastalar ilk günlerde hafif düzeyde olmak kaydıyla bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Adaptasyon sürecinin ne kadar devam ettiği de merak edilebiliyor. Bu süre bazı hastalarda sadece birkaç gün olurken bazı hastalarda 1 ay olabilir. Önemli olan ise sabırlı ve kararlı olmaktır. Kısa bir süre sonrasında hastalar protezlere alışmakta ve varlığını bile unutabilmektedir.

Hareketli olan implant destekli diş protezlerinin ilk etapta yaşattığı sıkıntı bazı kelimeleri söylemekte zorlanmak oluyor. Bunun nedeni ise diş – yanak – dil –  dudak uyumudur. Bu uyumun sağlanması uzun sürmeyecektir ve sonrasında zorlanılan kelimelerin de rahatlıkla, eskisi gibi telaffuz edilebildiği gözlemlenir. Beslenme sırasında da yine benzer durumdan kaynaklı olarak basit sorunlar yaşanabilir. Bu problemlerin kalıcı olmadığını, kısa zamanda ortadan kalkacağını bilmek de hastaları rahatlatır.

Adaptasyon sürecinde protezleri sıklıkla çıkarmak ya da temizlenmesinin ardından hemen takmamak doğru olmaz. Protezleri kullanmaya sık sık ara verilmesi, adaptasyon süresinin tahmin edilenden daha uzun olmasına yol açabilir. Bu nedenle gün içerisinde sık sık protezlerin çıkarılması, sadece evde takılması gibi davranışlardan uzak durulmasında fayda olacaktır.

İmplant Destekli Protez Fiyatları Nedir?

Hastalar bu işlemden faydalanmak istediklerinde çok farklı fiyatlarla karşılaşabiliyor. Öncelikle bu durumun son derece normal olduğunu belirtmeliyiz. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi implant destekli protez diş uygulamaları oldukça çeşitlidir. Hangisinin tercih edildiği fiyatta belirleyici olan unsurlardan sadece biridir. Aynı zamanda kaç adet implant uygulamasının yapılacağı, bu uygulama öncesinde mevcut ağız ve diş problemlerinin olup olmadığı gibi hususlar da dikkate alınmalıdır. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve çeşitliliği de fiyatı etkileyen bir diğer unsur oluyor.

Tüm bunlar bir arada değerlendirilerek bir fiyatlandırma yapılıyor. Bu nedenle her hasta için aynı fiyatların geçerli olması olanaksızdır. Diş hekimiyle görüşmeniz durumunda protez seçimi yapılabilir ve tarafınıza fiyat bilgisi de iletilir.